Hoe werkt holografie?

Veel mensen hebben wel een idee bij wat een hologram is en hoe dit werkt. Een hologram geeft een driedimensionaal beeld van een object weer, welke door lichtinval tastbaar lijkt als ruimtelijk object. Wat niet iedereen weet is dat op nagenoeg elke bankpas al een zogeheten ‘beveiligingshologram’ is aangebracht. Hologrammen zijn er dus in alle soorten en maten, hieronder beschrijven wij enkele vormen van een holografische projectie.

3D led fan hologram

Momenteel zijn dit de hologrammen welke wij het meeste verhuren. Hierbij draait een led strip heel snel rond. Ons menselijk oog kan de rotatie van de led niet waarnemen waardoor de hersenen dit als een geheel zullen verwerken. Onze holografische led fan zendt op de juiste plekken van de strip licht uit, waardoor de rest transparant wordt. De diepte vorming die hierdoor ontstaat creëert een 3D effect. Deze techniek valt in de categorie solidgram of sologram omdat de hologram vanuit een vaste vorm geprojecteerd wordt.

Lichtprojectie (Pepper’s ghost)

Een lichtprojectie of het gebruik van de Pepper’s ghost techniek creëert een licht illusie. Een bekend voorbeeld zijn de goedkope ‘omgekeerde piramides’. Deze kunnen op een mobiel geplaatst woren om zo een kleine hologram te visualiseren. De Pepper’s ghost techniek is op verschillende groottes te realiseren.

The Looking Glass

The Looking Glass is het gebruik van lightfield technologie in combinatie met volumetric display technologies verwerkt in een 3D display systeem. Een 3D scène is vanuit 45 hoeken tegelijk vastgelegd. Al deze hoeken worden zo gecodeerd dat er een full-color, driedimensionaal holografische scène te zien is. Op deze manier kan een groep mensen om het apparaat heen zitten en een scherp, realistisch beeld te zien krijgen.

De eerste hologram

De techniek van hologrammen is niet echt nieuw te noemen. Veel mensen hebben een rol gespeeld in het ontstaan van de hologram. Het eerste idee van een hologram ontstond al in 1920, toen een Poolse wetenschapper onderzoek deed naar holografie. Hiermee legde hij de eerste grondslagen voor de hedendaagse holografie, welke vandaag de dag nog steeds verder wordt uitgevonden.

Geïnteresseerd in een eigen holografische projectie? Naast het verhuren van hologrammen kun je ook een hologram projectie bij ons laten maken. Voor het huren van een hologram en het laten maken van holografische content kunt u contact met ons opnemen.

Alje Hoving

www.hologram-huren.nl