Tegenwoordig kunnen we het ons allemaal wel inbeelden: hologrammen. Van een holografische projectie van André Hazes die ‘live’ optreedt tot 3D plattegronden die in de lucht lijken te zweven. Hoewel we ons veel kunnen voorstellen van deze techniek, is een groot deel hiervan helaas nog gebaseerd op fictie. Hoe kan het toch dat we zulke hoge verwachtingen hebben van holografie en zullen we ooit in een wereld vol hologrammen terecht komen?

Een fictieve wereld

Makers van film en videogames zijn de grootste veroorzakers van ons hoge verwachtingspatroon wat betreft hologrammen. Zij kunnen hun fantasie in de vrije loop laten gaan doordat ze niet gebonden zijn aan natuurwetten en geen verdere beperkingen hebben. Neem bijvoorbeeld de film Ghost in the Shell (2017). Deze film heeft zich als doel gesteld om schermen helemaal uit de wereld te laten verdwijnen. Een hele uitdaging als je kijkt naar de gigantische hoeveelheid schermen die wij tegenwoordig hebben; de tv en smartphone, maar ook een koffiezetapparaat of parkeermeter. Hoe zij dit uiteindelijk voor elkaar hebben gekregen? Door middel van het mengen van de echte wereld met de digitale wereld, oftewel mixed reality.

Zijn sologrammen de nieuwe realiteit?

Mixed reality is een combinatie van zicht (wat we zien), augmented reality (wat we zien met behulp van hardware) en virtual reality (het betreden van een volledig andere wereld). Hologrammen behoren tot augmented reality, maar een aantal art directors vonden dat er een subcategorie gemaakt kon worden voor een bepaald soort hologram. Sologram, dat werd de naam van deze subcategorie en deze richt zich op hologrammen die met zicht te maken hebben en niet van vorm veranderen. Door de gehele film zijn deze sologrammen verwerkt; van logo’s die ronddraaien alsof het billboards zijn tot grote kunstwerken die zich om een gebouw heen vouwen met bewegende elementen erin verwerkt.

Jouw eigen hologram of sologram?

Ook bij Hologram-huren werken wij met sologrammen. Zo proberen wij de hologram de wereld in te helpen en kun jij gemakkelijk genieten van dit innovatief stukje technologie. Of we ooit in een wereld zonder schermen zullen belanden blijft nog de vraag, maar de eerste stappen zijn al gezet. Wil jij ook jouw beursstand meer laten opvallen of bij de receptie mensen op een innovatieve manier verwelkomen? Neem dan contact met ons op.

 

Alje Hoving

www.hologram-huren.nl